Ga naar de inhoud

PaxX St Truiden

  • door

PaxX Ardennen weekend maar dan in Belgisch Limburg

Het weekend van 17 september hadden we uitgekozen om af te zakken naar Belgie. De eerste Ardennentrip weer sinds Corona. Doordat het redelijk kortdag nog georganiseerd is, de vooruitzichten qua weer niet optimaal waren en er op zaterdag een wedstrijd gepland stond was de opkomst niet zo groot als eerst gehoopt. Maar uiteindelijk togen we toch met 5 man naar Belgie. Man 6, Rick, zou later aansluiten.

Aangekomen bij ons verblijf was het knap donker en wisten we niet precies waar we zijn moesten. Gelukkig was Tony al binnen 5 minuten ter plekke met de sleutel en koffie! Nadat we de kamers bezet hebben hebben we nog wat gedronken en ons afgevraagd of we nog een natje in de nachtwinkel zouden halen of toch naar de kroeg. Rond een uur of elf was die kogel door de kerk en reden we naar het Elfde gebod. Wat een feest daarbinnen. Het bleek kermis te zijn en daardoor extra druk. Springen moesten we tegelijk doen want anders werkte het niet :-). De plaatselijk dorpsgek was ook aanwezig en het werd nog een gezellige avond. Rond 2400 uur kwam ook Rick aan in Sint Truiden. Rond 1.30uur waren we geloof ik weer terug op onze slaapplek. We hebben nog even gezeten maar toen hadden we de juiste voorbereiding op de zaterdagrit wel in de pocket.

Zaterdag dachten we aan een route van 160km. Maar eerst eerlijk ontbeten volledig verzorgd door John. Echt top geregeld kerel! Eenmaal ene poosje op de fiets keerden we toch terug naar het oorspronkelijke plan om de 130 te doen. Qua weer en misschien nog wel een staartje vermoeidheid vanwege het Elfde gebod.

Maar ook de tijd deed een duit in het zakje want het was jasje aan en jasje uit. De muur van Huy hebben we natuurlijk soldaat gemaakt. Wat een pokkeding :-).

De geplande lunch hebben we genoten onder de luifel bij de Lidl met een heerlijk koffiebroodje en cola. Omdat het toch weer harder ging regenen hebben we besloten om richting de uitvalsbasis weer te gaan. Uiteindelijk toch een 115km op de teller. Was ook erg fijn dat Tony met de ploegwagen bij ons in de buurt was om de jasjes en eten etc weer aan te nemen en uit te geven.

Nadat iedereen gedoucht had kwam Tony weer bij ons voor een stukje verdieping. We hebben nog een tijd doorgesproken over het thema ‘Niets is wat het lijkt’ waarbij Tony wat voorbeelden had en ook een stuk van zijn persoonlijk levensverhaal met ons deelde. Indrukwekkend. Toen moesten we snel weer richting Elfde gebod alleen deze keer er tegenover in de Taveerne. We hadden gereserveerd en waren wat te laat maar Tony kende de eigenaren (Zowel de Taveerne als het Elfde gebod zijn sponsoren van de Ronde van Haspengouw). We hebben lekker gegeten. Daarna weer snel terug om tijdens een zeer emotioneel moment afscheid te nemen van Jaap, John en Gerbrand. We hebben in de avond nog een kaartje gelegd en Rick en Winand hebben nog even genachtbraakt. Jako lag al een poosje op een oor. Albert en Marc gingen wat later naar bed maar werden ook wel wakker van burengerucht van scouting jongeren die onder/achter ons in een huis sliepen. Althans sliepen ze maar. Jako is een keer samen met Winand vriendelijk wezen vragen of ze wat zachter konden doen. Later nog een keer wat minder vriendelijk. De helft van deze jongelui waren redelijk laveloos.

De volgende ochtend melde Philip, de Belgische wegkapitein zich weer. Ook Tony was er weer bij en Efraim kwam ook aansluiten om mee te fietsen. Er stond een kastelenroute op programma door Haspengouw. Het was een mooie route! Philip vertelde af en toe wat van een kasteel.

Bij een kroeg had Philip nog een raadsel. Er woonde daar namelijk sinds een jaar of twee een heel bekende Nederlander (zanger, liedjesschrijver, columnist, boekenschrijver etc) in het plaatsje Heks en deze kroeg was zijn stamkroeg. Na anderhalf uur raden en gissen gaf Philip de eerste letter van de voornaam en daarna ook de achternaam. Maar we konden het niet raden. Het bleek Rick de Leeuw te zijn. Deze bekende Nederlander bleek bekender in Belgie te zijn als BN’er dan in Nederland want wij kenden hem geen van allen. Misschien zijn wij cultuurbarbaren, dat zal het zijn.

Na een kilometer of 35 moest Efraim afhaken en is zelf in overleg met Tony weer richting Leuven gereden. Wij hebben lekker doorgereden al waren we op een gegeven moment Winand kwijt. Die had niet gezien dat we nog een keer over een stuk zelfde route moesten en is een kleine 40 km doorgereden. Dat duurde dus wel even voordat hij teruggevonden was :-). Maar het was een mooie rit met regelmatige rustpauzes vanwege drie(!) lekke banden van Philip.

We hebben het ondanks het mindere weer goed naar ons zin gehad. Volgend jaar gaan we weer voor de Ardennen en dan met minimaal 14 man/vrouw !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *